11 Ağustos 2013 Pazar

VEFA BOZACISI

Özellikle kış aylarında çoğumuzun tadına doyamadığı bozanın bilinen en eski markası Vefa Bozacısı'nın kuruluşu 1800'lü yıllara dayanmaktadır.

1870 yılında Arnavut'luktan İstanbul'a gelip yerleşen Hacı Sadık Bey, o yıllarda bozanın sulu kıvamlı ve ekşi lezzetli biçimde yapılıp satıldığını  200 kadar Ermeni vatandaş tarafından görmüş.Zamanın saraylı ve aristokrat ailelerinin ve bürokratlarının oturduğu Vefa'ya yerleşen Hacı Sadık Bey, bugünkü haliyle sevilen koyu kıvamlı ve hafif ekşi lezzetli Vefa Bozası'nı imal etmiş ve 1876 yılı Eylül ayında Vefa Bozacısı adı ile bozacılığı hem bir meslek hem de bir marka haline getirmiştir.

Hacı Sadık Bey, oluşturduğu bu özel Türk içeceğini, yeni kıvam ve lezzetini koruyabilmek için yıllarca bizzat kendisi imal etmiş.Daha sonra oğlu İsmail Hakkı Vefa'yı yanına alarak Vefa Bozasının yapımını öğretmiş.
İsmail Hakkı, bir yandan İstanbul'da Edebiyat Fakültesinde okurken bir yandan da Haliç tersanesinde makine işleri yapan bir akrabasıyla anlaşıp bozanın makine ile üretimini başarmıştır.Ayrıca diğer iş kolu olan üzüm sirkesinin de üretimini artırmıştır.

Halen Tarihi Vefa Bozacısı  dükkanında Eki ayından Nisan ayına kadar Boza, Nisan ayından Ekim ayına kadar da kuru üzüm şırası ,dondurma ve limonata satışı yapmaya devam etmektedir.


                                                         Vefa Bozacısı'nın logosu 





Vefa Bozacısı'nın marka tescil belgeleri 



Vefa Bozacısı'nın internet sitesinde ev yapımı bozanın yapılışını bulabilirsiniz.


Kaynak: http://www.vefa.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder